ALMERE – In dit enigszins druilerige weekend heeft de Karate-Do Bond Nederland (KBN) het Open Nederlandse Jeugdkampioenschappen Karate georganiseerd. Deze wedstrijd bevat drie onderdelen, zijnde Kata individueel, Team kata en Kumite waarbij zowel nationale jeugdtoppers als internationale talenten hun kunsten laten zien.

Ons kata selectieteam mocht op zaterdag aan de bak waarbij voor een aantal van onze deelnemers op het ONJK punten gescoord konden worden voor hun landelijke positie. Ons selectie-team bestond uit Aida Muhic, Bena Mulya, Christopher Hu-Ang, Daan Heymans-Visser, Jaume Kelleners, Jelle Hageman, Lukas Hageman, Milan Key, Sidney Meijer en Stijn Pleumeekers. De coaches voor vandaag waren Sensei Appie, Tjerk Meijer en Matty Pleumeekers.

In de klasse “U12 Male” mochten Bena, Jaume en Stijn het spits afbijten. Met hun ijzersterke Heian Godan en Bassa Dai wisten zowel Bena als Jaume door de eerste twee ronden te komen. Echter beide kwamen energie te kort om de kwart finale te winnen. Stijn zat niet lekker in zijn vel waardoor zijn Heian Sandan niet lekker ging. Helaas moest ook hij hierdoor het veld ruimen. Jaume mocht nog wel herkansen en besloot als voorbereiding op het Nederlands Kampioenschap de kata Jion te proberen. Dit had succes, echter zijn volgende tegenstander was net een maatje te groot. Vierde plek was daarom het uiteindelijk resultaat van Jaume.

Daan, Milan en Sidney mochten nagenoeg gelijktijdig met de U12 boys aan de slag in de categorie “Cadet Male”. Een zware moeilijke pool met de bekende toptalent namen. De heren wisten zich kranig te weren. Ondanks een goede Empi wist Sidney niet genoeg vlaggen te halen. Door de onfortuinlijke loting had Sidney echter geen kans meer op herkansing. Ook Milan kon niet genoeg vlaggen verdienen met een goede Empi. Gelukkig was de loting voor hem gunstiger en mocht hij herkansen met een Kanku Sho en Gojushiho Dai. Echter met de laatste kata zat er helaas niet meer in dan een 4e plaats. Daan wist met een winnende reeks van Gojushiho Sho, Gojushiho Dai en Kanku Sho de finale te bereiken en mocht zich meten met een ijzersterke Duitse topper. Echter Daan’s uitvoering van de kata Unsu was een maatje te groot voor de Duitser. Met name Daan’s sprong viel goed in de smaak (met complimenten van de Duitse coach).

Lukas moest helaas alleen de strijd aan gaan in de categorie “Junior Male”. Maar dit deerde hem niet en wist met onder andere Gojushiho Sho en Kanku Sho te imponeren. Zonder enig teken van vermoeidheid wist hij de finale te halen. Er moest lang gewacht worden voordat de finale gelopen mocht worden en dat leverde toch wat spanning op. Ondanks deze spanning wist Lukas toch een goede Kanku Sho neer te zetten in de finale. Echter tegenstander Jesse wist iets meer gebruik te maken van zijn lengte en won daarmee de finale. Toch een zeer verdiende maar zwaar bevochten zilveren medaille voor Lukas.

In de klasse “U14 Male” mochten Jelle en Christopher hun kunsten laten zien. Christopher zat niet lekker in zijn vel. Hij had zelf het gevoel dat de kata’s er niet goed uitkwamen. Ondanks de winst in de eerste partij kon Christopher het nare gevoel niet kwijtraken. Hierdoor werd hij in de tweede ronde uitgeschakeld. Jelle was de eerste ronde uitgeloot en moest daardoor lang wachten. Dat leverde enigszins wat spanning. Helaas reflecteerde dat op zijn Heian Godan waardoor Jelle snel uitgeschakeld was (ondanks een goed gelopen kata). Beide heren mochten niet meer herkansen waardoor de wedstrijd voor hun helaas vroeg ten einde kwam.

Onze laatste pupil Aida mocht aan de slag in de categorie “U14 Female”. De eerste ronde kwam Aida goed door maar in de tweede ronde mocht ze meteen tegen haar aartsrivaal strijden. Aida liet zich echter niet uit het veld slaan en zette haar beste beentje voor. Met een zeer goed uitgevoerde Gojushiho Sho wist ze haar tegenstander te imponeren. Ondanks de zichtbare zenuwen wist de tegenstander toch te winnen maar niet overtuigend. Dit laat duidelijk de groei bij Aida zien en beloofd daarom veel goeds in de toekomst tussen deze twee dames. Haar tegenstander wist de finale te bereiken waardoor Aida mocht herkansen. Na een goede Bassa Dai mocht Aida zich klaarmaken om te strijden voor de derde plek. Echter de uitvoering van Aida’s Gojushiho Sho miste wat kracht waardoor Aida net een vlag te kort kwam. Ondanks de 4e plek toch goed gelopen.

Ondanks dat niet iedereen in de prijzen viel mag toch teruggekeken worden op een zeer goed toernooi. Het was een moeilijk toernooi waarbij elk foutje genadeloos werd afgestraft. Onze deelnemers hebben goede inzet getoond en het publiek vermaakt met technisch goed uitgevoerde kata’s. Vol verwachting kan daarom uitgekeken worden naar de volgende wedstrijd, het Nederlands Kampioenschap Karate.