ZOETERMEER – Terwijl de meeste mensen zich nog een keer omdraaiden in hun bed, baanden zich 18 STE-deelnemers met familie en vrienden een weg door de duisternis en koude naar de Nederlandse Kampioenschappen Karate (NK 2017) in Zoetermeer (alweer de laatste wedstrijd van het seizoen). Vorig jaar wisten drie STE leden een medaille te winnen. Konden onze deelnemers deze score verbeteren en daarmee de stijging in het kwaliteitsniveau van Karate in Eindhoven laten zien?

Maar liefst 18 deelnemers deden mee aan het onderdeel kata op de zaterdagochtend. Het team bestond uit Aida Muhic, Bena Mulya, Christopher Hu-Ang, Daan Heijmans-Visser, Dominique Lalji-Basten, Edwin Wang, Eva Steenhuijsen, Jaume Kelleners, Jelle Hageman, Kodai Senthivel, Lukas Hageman, Milan Keij, Myrthe Dekker, Pepijn Bruijns, Shane van Oosterwijk, Sidney Meijer, Stijn Pleumeekers en Stuart Schiebaan. Onze Thijs Dekker was echter zo ziek dat hij met tranen in de ogen zich moest afmelden. Met deelnemers op vier matten tegelijk hadden de coaches Farah, Fatima, Matty en sensei Appie hun handen vol.

Wederom werd door de scheidsrechters streng gecontroleerd op het groeten op de mat, haardracht, teksten op de karate-gi en de wedstrijdbanden. Elke afwijking zou kunnen leiden tot diskwalificatie. Dit heeft natuurlijk alles te maken met de toetreding van karate op de olympische spelen in 2020 in Tokyo. Gelukkig had coach Matty een extra set banden mee om zo creatief toch te voldoen aan de wedstrijdnormen. En….al onze deelnemers kwamen met vlag en wimpel door de eerste inspectie heen.

Onze deelnemers konden zich daarom volledig focussen op hun wedstrijd. Het niveau was net als een week eerder op de Open Nederlandse Jeugd Kampioenschappen van hoog niveau en de deelnemers konden dus veel weerstand verwachten. Het waren spannende wedstrijden waarbij iedereen zijn beste kant heeft laten zien. Soms werd dat beloond met een extra ronde, soms met een herkansing en helaas ook met uitschakeling.

Maar een ding was duidelijk: al onze deelnemers hebben zich het afgelopen jaar goed ontwikkeld en hebben op de mat behoorlijke progressie getoond. Daarnaast wist elke deelnemer wat er goed en fout ging, zodat iedereen met verbeterpunten naar huis gaat. Deze eigenschap van zelfreflectie is onlosmakelijk verbonden met het streven naar perfectie in de Budo-sport.

En dat deze Budo-gedachte zo belangrijk is, blijkt wel uit de persoonlijke dankbetuiging van Hoofdscheidsrechter Jaap Smaal aan het coach-team van Elhatri.
Door een onterechte diskwalificatie van de tegenstander wist Eva de herkansing te winnen en zo de derde plek te veroveren. Pas na geruime tijd werd de diskwalificatie teruggedraaid en werd overleg gepleegd met de sportschoolhouders over het wel of niet opnieuw lopen van de partij. Eva’s coach gaf bij de hoofdscheidsrechter aan dat wij bij team Elhatri willen winnen omdat wij de beste kata gelopen hebben tegen een waardige tegenstander. Winst door diskwalificatie geeft dan altijd een nare nasmaak. En met deze gedachte liet Eva nogmaals zien dat de bronzen medaille haar toebehoorde en niemand anders.

Terugkijkend was het een moeilijk toernooi maar dat mag je wel verwachten van een Nederlands Kampioenschap. Maar het is goed om te zien dat iedereen zijn uiterste best heeft gedaan. Niet altijd kon deze inspanning verzilverd worden maar we zijn met zijn allen een ervaring rijker. Met 8 medailles en een nieuwe Nederlands Kampioen Kata mag Eindhoven blij zijn met onze talenten. Een prestatie die meer dan verdubbeld is ten opzichte van vorig jaar.

Ik denk dat ik spreek namens alle coaches als ik zeg; Ik heb genoten van elke uitvoering van onze deelnemers en ik heb met trots gekeken hoe jullie gegroeid zijn. Blijf zo doorgaan en hou deze inzet vast…..op naar het volgende kampioenschap!!!!

Onderstaand een overzicht van onze medaille winnaars:

Shane van Oosterwijk 2e plaats Categorie: Jongens 8 tm 9 jaar Kata

Jaume Kelleners 2e plaats Categorie: Jongens 10 tm 11 jaar Kata

Bena Mulya 3e plaats Categorie: Jongens 10 tm 11 jaar Kata

Christopher Hu-a-ng  3e plaats Categorie: Jongens 12 tm 13 jaar Kata

Eva Steenhuijsen 3e plaats Categorie: Meisjes 14 tm 15 jaar Kata

Daan Heijmens-Visser 1e plaats Categorie: Jongens 14 tm 15 jaar Kata

Milan Keij 2e plaats Categorie: Jongens 14 tm 15 jaar Kata

Lukas Hageman 3e plaats Categorie: Jongens 16 tm 17 jaar Kata

(verslag en foto’s van kumite komen nog)