ZOETERMEER – Deze zaterdag kwamen 24 STE selectieleden bijeen om hun talenten te laten zien op de KBN Nederlandse Kampioenschappen te Zoetermeer. De meesten moesten vroeg uit de veren, sommigen hadden wijselijk een hotel geboekt maar allen waren om 8 uur present. Het team bestond uit Aida Muhic, Alexander Znamenskiy, Bas Bruins, Bena Mulya, Christopher Huang, Daan Heijmans-Visser, Dominique Lalji-Basten, Edwin Wang, Eva Steenhuijsen, Farah El Hatri, Hannah Wu, Jaume Kelleners, Jelle Hageman, Julia van Gennip, Lukas Hageman, Milan Keij, Myrthe Dekker, Pepijn Bruijns, Roy Otten, Shane van Oosterwijk, Sidney Meijer, Stijn Pleumeekers, Stuart Schiebaan en Thijs Dekker.

Bij de voorbespreking werden alle coaches streng toegesproken door de hoofdscheidsrechter. Er zou wederom streng gecontroleerd worden op het groeten op de mat. Het onjuist groeten zou kunnen leiden tot diskwalificatie. Daarnaast zou streng gecontroleerd worden op haardracht, teksten op de karate-gi en de wedstrijdbanden. Deze strengere aanpak en een aankomende aanscherping van de regels in januari 2017 hebben alles te maken met de toetreding van karate op de olympische spelen in 2020. Onze coaches Aagje, Casper, Fatima, Matty en Tjerk gingen daarom meteen in de weer om haarspeldjes en STE-emblemen te verwijderen. Hier en daar werd creatief gehandeld in wedstrijdbanden omdat ook het borduursel met naam erop in de kleur van de band NIET was toegestaan.

En de hoofdscheidsrechter had niet gelogen. Voor elke start van een pool werden alle deelnemers door de arbiters grondig gecontroleerd. Dit leidde hier en daar tot tranen en verhoogde spanning bij deelnemers. Gelukkig hadden de Elhatri coaches hier al rekening mee gehouden waardoor onze deelnemers met vlag en wimpel door de keuring kwamen (en dus geen tranen en spanning). De wedstrijd kon beginnen.

De helft van de club mocht direct om 9 uur aantreden op vijf verschillende matten. Bij het bekijken van hun tegenstanders kwamen onze deelnemers erachter dat géén enkele wedstrijd een makkie zou zijn. Immers wij hebben hier te maken met de Nederlandse top en die geven niks cadeau. Het waren spannende wedstrijden waarbij iedereen zijn uiterste kunnen heeft laten zien. Soms werd dat beloond met een extra ronde, soms met een herkansing en helaas ook met uitschakeling. Milan wist op dit vroege uur door te dringen tot de finale om daar uiteindelijk de zilveren medaille te bemachtigen.

Na de eerste ronde mocht de andere helft aantreden op wederom vijf verschillende matten. Ook hier werden géén cadeautjes gegeven. Er moest keihard geknokt worden in elke ronde waarbij het niveau uitdagend hoog was. Hier en daar werd een traantje weggepinkt, de brok in de keel weggeslikt maar vooral ook geleerd. Ondanks de moeilijke tegenstanders wisten zowel Aida als Bas een medaille te veroveren.

Terugkijkend was het een moeilijk toernooi maar dat mag je wel verwachten van een Nederlands Kampioenschap. Maar het is goed om te zien dat iedereen zijn uiterste best heeft gedaan. Niet altijd kon deze inspanning verzilverd worden maar we zijn met zijn allen een ervaring rijker. Het is ook goed om te zien dat onze pupillen elkaar ondersteunen en toejuichen. Hierdoor krijgt een individuele sport, waarbij je helemaal alleen op die mat staat, toch een team-gevoel.
We mogen ook de support van papa, mama, broers, zussen, opa, oma en andere vrienden en familie niet vergeten. Onze deelnemers lopen niet alleen voor zichzelf maar ook voor hen. Soms duren deze wedstrijden tergend lang maar dat wordt allemaal goed gemaakt door een paar minuten op de mat van onze deelnemers.

Ik denk dat ik spreek namens alle coaches als ik zeg; Ik heb vol spanning gezeten tijdens elke ronde, ik heb genoten van elke uitvoering van onze deelnemers en ik heb met trots gekeken hoe jullie gegroeid zijn. Blijf zo doorgaan en hou deze inzet vast…..op naar het volgende kampioenschap!!!!

Onderstaand een overzicht van onze medaille winnaars:

Aida Muhic 2e plaats Categorie: Meisjes 12 tm 13 jaar Kata
Bas Bruijns 3e plaats Categorie: Jongens 16 tm 17 jaar Kata
Milan Keij 2e plaats Categorie: Jongens 12 tm 13 jaar Kata

winnaarskbn