HALSTEREN – Als vroege vogels baanden onze Elhatri kata leden zich naar het pittoreske Halsteren. Het Kata team bestond deze ochtend uit Aida Muhic, Bena Mulya, Christopher Huang, Dirkje Passon, Dominique Lalji-Basten, Eva Steenhuijsen, Jelle Hageman,Kodai Senthivel, Lukas Hageman, Milan Key, Myrthe Dekker, Roy Otten, Sidney Meijer, Shane van Oosterwijk, Stijn Pleumeekers en Thijs Dekker, aangemoedigd door de enthousiaste coaches Aagje, Anita, Tjerk en Matty.

Het Tamashii toernooi volgt de richtlijnen van het JKF (met de focus op de Heians) wat voor deze wedstrijd betekent dat de individuele wedstrijden beoordeeld werden door drie scheidsrechters en de teamkata’s door 5 scheidsrechters. De scheidsrechters gaven een score tussen de 6.5 en 7.5 wat wil zeggen dat onze deelnemers per ronde tussen een 19.5 en 22.5 kunnen scoren. Daarnaast mocht iedereen 2 ronden lopen en indien ze bij de beste 4 (na 2 ronden) zaten werd nog een extra ronde gedraaid. Al met al een leuk toernooi om wedstrijd ervaring op te doen.

Onze kata teams Elhatri Girls en de Elhatri Musketiers mochten de spits afbijten. In de categorie Kata Team Laag wisten de musketiers Bena, Shane en Thijs met hun Heian Shodan en Heian Niddan de 1e plek te bemachtigen. Onze dames Aida, Eva en Myrthe wisten te imponeren met hun Heian Niddan en Bassai Dai. Helaas moesten zij het Belgisch 1e dan team voor laten gaan. Desalniettemin een zeer verdiende 2e plaats met een totaalscore van 42.4.

Onze kleinste en jongste deelnemer Kodai mocht meteen als eerste individuele deelnemer aan de slag in de klasse 6-8 jaar 7-8 kyu. Tijdens zijn laatste training heeft hij flink geoefend op zijn houding en dat was terug te zien in zijn scores. Na 2 ronden (met Heian Shodan en Heian Niddan) en een totaalscore van 41.4 wist hij zich een plekje bij de beste vier te bemachtigen. In de finale zorgde de spanning ervoor dat hij op het verkeerde moment een kia gaf waardoor hij desondanks een mooie 4e plek wist te halen.

Vervolgens mochten Bena, Dominique en Shane in de klasse 9-10 jaar 7-8 kyu aantreden terwijl Aida en Dirkje tegelijkertijd in de klasse 12-13 jaar 5-6 kyu hun kunsten vertoonden. Bena, Dominique en Shane liepen foutloos hun Heian Niddan en Heian Sandan. Alle drie mochten ze strijden in de finale. Met een hoge individuele score van 21.6, 21.3 en 20.9 werden Bena, Shane en Dominique respectievelijk 1e, 2e en 3e in hun categorie.
Tegelijkertijd ging Aida goed van start met haar opgedragen Heian Niddan. De knieblessure van Dirkje zorgde voor een kleine onbalans waardoor de score iets lager uitpakte dan gewenst. Dirkje wist zich te herpakken door een goede 2e kata te lopen (Heian Sandan). Echter de goede totaal score van 41.5 was net niet genoeg om de finale te bereiken en daarmee moest Dirkje genoegen nemen met de 5e plek. Aida wist met een score van 42.7 de hoogste score te halen van de poule en mocht daarmee de finale draaien. De scheidsrechters raakten echter in paniek toen Aida aangaf een Bassai Dai te gaan lopen….immers deze is te hoog voor haar band. In overleg met de hoofdscheidsrechter mocht Aida hem alsnog lopen. De scores kwamen echter gelijk uit met de nummer twee van de poule waardoor Aida alsnog een Heian Sandan moest laten zien…en hiermee veroverde zij de 1e plaats.

Net zo spannend was de wedstrijd van Jelle en Stijn in de klasse 11 jaar 5-6 kyu aantreden. Met hun Heian Niddan en Heian Sandan wisten zij beide door te stoten naar de finale. Met de rechte houding van Jelle en de Kime van Stijn kon niemand voorbij dit tweetal dat respectievelijk 2e en 1e werd. Hiermee hadden ook zij laten zien dat de afgelopen trainingen hun vruchten heeft afgeworpen.

Vervolgens mochten de vier Elhatri deelnemers Eva, Christopher, Milan en Roy aantreden in de poule 13-14 jaar 3-4 kyu. In deze poule werd regelmatig druk overlegd tussen de scheidrechters. Hiermee werd het geduld van onze deelnemers aardig op de proef gesteld maar zorgde de voortdurende onderbrekingen ook voor extra spanning. Alle deelnemers moesten beginnen met een Heian Sandan waarbij uitermate kritisch werd gekeken naar de handbewegingen. Na twee ronden wisten Eva, Christopher en Roy door te dringen naar de finale met een score van respectievelijk 41.7, 42.2 en 41.6. Met een score van 41.3 werd Milan net 5e en mocht daarmee helaas niet meedraaien in de finale. In de finale wisten Eva en Christopher hun inzet te verzilveren in een 3e plek voor Eva en een 1e plek voor Christopher. Ook Roy mag met een 4e plek terugkijken op een geslaagde wedstrijd.

Op hetzelfde moment liepen Myrthe in de klasse 11-12 jaar 1-4 kyu en Sidney in de klasse 13-15 jaar 1d-2 kyu op twee verschillende matten. Met de Heians en onder toeziend oog van coaches Aagje en Anita wist Myrthe met overtuigende scores door te breken naar de finale. Zonder grote problemen wist Myrthe alle trainingsinspanningen om te zetten in de 2e plek. Op het andere veld wist Sidney goede kataas te lopen. Echter de kunsten van de Belgische deelnemers konden de scheidsrechters meer bekoren. Ondanks de grote poule lagen de scores van de top 6 dicht bij elkaar. Met een totaalscore ver in de 41 bleef Sidney helaas hangen op een 5e plek.

Als laatste van de kata leden mocht Lukas in de klasse 16-18 jaar 2d-3 kyu aan de slag. Dit groepje ervaren rotten kreeg van de scheidsrechter de opdracht om Heian Yondan te lopen. Je zou denken dat deze kata ver beneden het niveau van de deelnemers ligt. Echter de uitvoering van deze kata zorgde bij menig deelnemer tot overleg tussen de scheidsrechters…..met punten aftrek als gevolg. Menig coach stond daarom zijn/haar nagels uit frustratie af te bijten. Lukas’ coach had hier geen last van. Lukas deed wat hij moest doen en haalde zonder scheidsrechterdiscussie een zeer goede 20.9. Vervolgens wist hij een zeer overtuigende (een van zijn beste uitvoeringen) Empi te lopen waarmee hij met een totaalscore van 41.8 de finale wist te bereiken. Met zijn Gojushiho Sho wist Lukas een zeer overtuigende 2e plek te bemachtigen. Grote rivaal Rick Voets moest hij helaas voor laten gaan. Het zal niet lang duren of de dag zal komen dat Lukas ook Rick zal verslinden.

We kijken wederom terug op een zeer geslaagde ochtend. Er werden maar liefst 11 individuele prijzen en 2 team-prijzen in de wacht gesleept. Iedereen wist goed om te gaan met het JKA-punten systeem. Er werd niet alleen inzet getoond maar ook doorzettingsvermogen. Soms werden puntjes afgetrokken en soms moest opnieuw gelopen worden. Het belangrijkste is dan dat je dit soort tegenslagen “parkeert” en zonder ballast verder gaat aan je volgende wedstrijd.