DSCF6073DSCF5997

Winnen toch wel een beetje belangrijkDSCF6290

Onder het motto van sensei Appie Elhatri “meedoen is belangrijker dan winnen” vond het 10e minitoernooi plaats. Op zaterdag 27 september jl. liet de jeugd een sportieve prestatie zien in de sportzaal  in Gestel (Eindhoven). Hoewel dat winnen voor de deelnemers toch wel een beetje belangrijk was, waren de begeleiders druk in de weer om alles in een ontspannen sfeer te laten verlopen. Dat bleek uit de vriendelijke uitleg vooraf en tussendoor, uit de persoonlijke benadering van de scheidsrechters naar de kinderen toe en uit de bemoedigende woorden die de kinderen kregen van hun coaches.

DSCF6321Rood of blauw
In de zaal lagen twee grote matten waarop de kinderen hun kata’s moesten laten zien aan de jury. Vijf stuks! Steeds stonden twee kinderen gereed met een rode of blauwe band om. Om de beurt liepen ze hun kata, helemaal alleen op die grote mat. De jury  gaf daarna hun oordeel over wie de beste en mooiste kata had neergezet. Vijf vlaggen gingen omhoog,de kleuren werden geteld en de uitslag direct te zien. Rood of blauw wint. Soms wel slikken voor de jeugdige deelnemers. Vreugde en teleurstelling: Leer er maar mee omgaan. Zeker bij de hogere gradaties kan een kleine fout of vergissing “fataal”zijn. Gelukkig staan de begeleiders en ouders in de buurt en klinkt regelmatig een applaus. Dat mag ook wel als je ziet hoe dapper de kinderen op die mat hun best doen. De kinderen lopen hun kata op grond van leeftijd en gradatie en geslacht.

Teamkata
Na de individuele kata’s werden de groepskata’s gelopen. Prachtig hoe de groepen er voor gaan! Hier komt het aan op samenwerken. Hoewel ieder mens zijn eigen motorische stijl heeft, zie toch hoe de bewegingen en kracht  op elkaar afgestemd worden. Een mooi geheel om te zien en voor de kinderen gedeelde trots en verbondenheid. Er was zelfs een team met leden van verschillende karatescholen!DSCF6360

Positief
Na afloop kwamen de prijzen  tevoorschijn, mooie bekers voor de nummers 1-2-3 in alle categorieën. Voor de teamkatawinnaars ook nog een medaille. Bovendien ging ieder kind met een oorkonde en een positieve ervaring naar huis.

 

Petra Verspeek,

moeder van drie karate kinderen bij Elhatri in Bergeijk.DSCF6313