EINDHOVEN – Deze zaterdag typeerde zich als een dag van extremen met op het ene moment een lekker zonnetje en op het andere moment een enorme plensbui. Maar dat maakte niks uit voor het 22e Open Elhatri Toernooi in Eindhoven. Het was een druk bezocht toernooi met maar liefst 26 Elhatri deelnemers in de categorie Kata. De deelnemers waren Aida Muhic, Alexander Znamenskiy, Bas Bruins, Bena Mulya, Casper Bruijns, Christopher Huang, Daan Heijmens-Visser, Dirkje Passon, Edwin Wang, Eva Steenhuijsen, Farah El Hatri, Jaume Kelleners, Jelle Hageman, Julia van Gennip, Kodai Senthivel, Lukas Hageman, Milan Keij, Myrthe Dekker, Pepijn Bruijns, Roy Otten, Shane van Oosterwijk, Sidney Meijer, Stijn Pleumeekers, Stuart Schiebaan, Thijs Dekker, Tobias Roeven. Het Elhatri team werd ondersteund door de coaches Casper Bruijns, Tjerk Meijer en Matty Pleumeekers.

Met vier wedstrijdmatten, meer dan 250 internationale Kata deelnemers, internationale scheidsrechters en een paar dozijnen vrijwilligers (van merendeels ouders van selectieleden) moest dit wel een groots toernooi worden. En dat werd het ook. Het dak knalde er af.

De eerste ronde begon al meteen goed met onze jongste debutant Kodai. Het was voor Kodai de eerste keer en daarmee erg spannend in de categorie “24-Kata Individual mixed U8” met deelnemers die al vaker wedstrijden hebben gedaan. Maar ondanks alle zenuwen bleef Kodai zijn kata’s lopen en goede zin behouden.

open-elhatri-ochtendb

Bena, Shane en Thijs mochten eveneens het spits afbijten maar dan op mat 3. Met hun Heian Niddan, Heian Sandan en zelfs een Heian Godan lieten de heren in de categorie “28-Kata Individual Male U10 Kyu 6-10” duidelijk zien dat ze bij de selectie thuishoren. Slechts een persoon wist hen voor te blijven. Thijs wist een mooie 2e plek te veroveren terwijl Bena en Shane een gezamelijke 3e plek opeisten.

Ook Stijn liet in de categorie “32-Kata Individual Male U12 Kyu U6” zien dat hij de Heian Sandan en Heian Godan goed beheerst. Hij liep het maximale op zijn kunnen en wist zo een aantal partijtjes op zijn naam te zetten. Hij moest echter zijn meerdere erkennen in een aantal tegenstanders en greep in de herkansing net naast het podium.

Net als Stijn kwamen ook Jaume en Jelle hele sterke tegenstanders tegen maar dan in de categorie “30-Kata Individual Male U12 Kyu 6-7”. Met hun Heian Sandan en Heian Godan wisten ze een aantal partijtjes te winnen. Jelle voelde de kracht wegstromen en verloor vroegtijdig in de herkansing. Jaume hield kranig stand maar moest genoegen nemen met een vierde plek. Desondanks was het voor de heren een goede wedstrijd.

Terwijl Jaume en Jelle mat 1 onveilig maakten, moesten Aida en Dirkje op mat 2 verschijnen in de categorie “18-Kata Individual Female U14 Kyu 5-9”. Dirkje liep een goede Heian Sandan. Het voelde goed maar helaas werd dit niet door de scheidsrechters beloond. Door dit vroege verlies mocht Dirkje niet meer herkansen en zal ze tot de volgende wedstrijd moeten wachten op “revenge”. Aida ging voortvarend van start met een Heian Godan maar kon in de tweede partij de scheidsrechters niet bekoren met haar Bassai Dai. Echter in de rematch wist Aida met twee Jions toch nog de 3e plek te veroveren.

Eva en Myrthe zaten zoals gewoonlijk weer in een zware pool in de categorie “20-Kata Individual Female U14 Kyu 4-5”. Eva kon haar focus niet vinden in haar toch goede Heian Godan. Maar de scheidsrechters zagen dat ook en vlagden voor haar tegenstander. Door deze vroege uitschakeling mocht Eva helaas niet meer meedoen in de rematch. Myrthe haar Bassai Dai ging super. Myrthe zat lekker in haar vel en dat resulteerde in winst. Dit kon ze met haar Jion goed volhouden en bereikte daarmee de finale. Echter haar enpi liep niet volgens wens. Myrthe kon haar ritme in de kata niet vinden…maar desondanks een mooie 2e plaats.

Ook Tobias en Milan zaten in een uitdagende pool in de categorie “33-Kata Individual Male U14 Kyu 5-6”. Voor Tobias was dit het eerste echte grote toernooi dus het was aardig spannend. Hij liep een goede Heian Sandan maar moest zijn meerdere erkennen in zijn meer ervaren tegenstander uit Utrecht. Helaas werd Tobias hiermee ook uitgeschakeld voor de rematch. Milan heeft al wat meer wedstrijd ervaring en wist goed te overtuigen met Jion, Enpi en Gojushiho Sho. Milan liep een goede laatste ronde en wist een mooie 3e plek te bemachtigen.

Christopher, Roy, Pepijn, Alexander en Sidney mochten in de categorie “34-Kata Individual Male U14 Kyu U5” hun kunsten vertonen. Het was een grote zware pool. Christopher, Roy en Alexander wisten met Jion, Bassai Dai en Gojushiho Sho de scheidsrechters niet te bekoren en werden vroegtijdig uitgeschakeld. In dergelijke grote pools wil dat meteen zeggen dat je uitgeschakeld bent voor de rematch. Ze zullen hun “lessons learned” mee moeten nemen naar het NK 2016. Pepijn liep een heel goede wedstrijd. Na winst kwam hij een iets te grote tegenstander tegen en moest de rematch in. Ook daar presteerde Pepijn zeer goed. De kata’s werden geconcentreerd uitgevoerd. Helaas greep Pepijn met een 4e plek net naast het podium. Ook Sidney liep goede partijtjes. De kata’s werden technisch goed uitgevoerd en het vertrouwen zat er goed in. Dit was duidelijk te zien in Sidney’s uitvoeringen. Helaas greep ook Sydney naast het podium en behaalde de 4e plek.

Na het ochtendprogramma mochten Elhatri 1 met Daan, Lukas en Bas, en Elhatri 2 met Bena, Shane en Thijs (a.k.a. de drie musketiers) aantreden voor het team kata event. De ervaren ‘boys’ van Elhatri 1 deden goede zaken en wisten een mooie 2e plek te veroveren. Voor onze drie musketiers was het de eerste keer als team op een wedstrijd. Hun Heian Niddan werd individueel goed uitgevoerd maar alle 3 wisten ze te zeggen dat ze toch wat meer hadden willen oefenen…dan was het nog meer synchroon geweest. “Kritisch naar jezelf en weten waar je kunt verbeteren” is een meer dan een prijzenswaardige eigenschap, dus petje af heren.

Daarna mochten Bas en Lukas aantreden in de categorie “36-Kata Individual Male U18 Kyu U4”. Beide heren trapten af met Enpi. Bas kon zijn ritme niet vinden waardoor zijn voetenwerk iets achter bleef op zijn ademhaling. Hierdoor waren de meningen van de scheidsrechters verdeeld in het nadeel van Bas. En door de ongunstige loting mocht Bas helaas niet de rematch in. Lukas kreeg ook te maken met een verdeelde scheidsrechters team. Hij had een gelijkwaardige tegenstander waarbij beide heren een goede uitvoering van Enpi lieten zien. Helaas moest Lukas de rematch in met een Gojushiho Sho. Op deze uitvoering was niks aan te merken maar zijn tegenstanders wist met een punt verschil meer te overtuigen. Hierdoor greep Lukas net naast het podium.

open-elhatri-middag1

Tegelijkertijd als Bas en Lukas mocht Farah zich bewijzen in de categorie “23-Kata Individual Female U18 Kyu U4”. Farah had er zin en ging met 100 procent ‘effort’ tegenaan. Ondanks dat Farah het gevoel had dat de sprong in haar Gojushiho Sho niet helemaal soepel verliep, wist ze toch de finale te halen. De finale werd strak uitgevoerd door zowel Farah als haar tegenstander. Maar de scheidsrechters konden moeilijk kiezen tussen de twee dames en de meningen waren behoorlijk verdeeld. Helaas gingen net iets te veel vlaggen naar Farah’s tegenstander en mocht Farah de 2e prijs in ontvangst nemen.

Na Farah mocht Julia aan de slag in de categorie “22-Kata Individual Female U16 Kyu U4”. Haar Gojushiho Sho ging goed en de hele partij voelde goed aan. Er werden door Julia geen fouten gemaakt en de uitvoering was overtuigend. Maar toch wist haar tegenstander net een vlag meer te scoren waardoor Julia spijtig vroegtijdig te wedstrijd moest verlaten.

Lukas mocht ook in de categorie “25-Kata Individual Male Open” aantreden waar hij de oog in oog stond met de Nederlandse top. Hij wist zich kranig te weren maar de heren van de nationale selectie zijn toch nog net een maatje te groot….maar niet veel meer.

Als laatsten mochten Daan, Edwin en Stuart hun kunsten vertonen in de categorie “35-Kata Individual Male U16 Kyu 5+”. Voor Stuart was het zijn eerste echt grote toernooi en werd meteen voor de leeuwen gegooid met een van de favorieten. Stuart liep een nette Gojushiho Sho maar kon niet op tegen het geweld van zijn veel ervarener tegenstander. Omdat zijn tegenstander uiteindelijk poolwinnaar was mocht Stuart nog een keer herkansen met een goed uitgevoerde Jion. Helaas had Stuart ook hier pech met de loting waarbij hij wederom een “ouwe rot in het vak” tegenover zich zag en helaas de wedstrijd vroegtijdig moest verlaten. Daan en Edwin liepen beide respectievelijk Enpi en Gojushiho Sho en deden dit met veel overtuiging. Ze wisten hun partijtjes te winnen en kwamen vervolgens tegenover elkaar te staan. Edwin liep een zeer goede Enpi (een van zijn beste) maar Daan was met zijn Gojushiho Sho net een maatje te groot voor Edwin. Daan probeerde vervolgens met een nieuwe kata (Gojushiho Dai) de scheidsrechters te bekoren. Hij startte goed en de uitvoering ging soepel maar Daan verloor overduidelijk zijn balans. Hierdoor verloor Daan de partij en waren de kansen voor Edwin op een rematch bekeken. Daan wist zich in de rematch gelukkig te herpakken met een strak uitgevoerde Unshu en werd alsnog 3e.

Wederom een geslaagde dag met veel plezier én leermomenten voor deelnemers en coaches. Als coaches hebben wij aan het begin van deze wedstrijd een extra opdracht meegegeven aan onze selectieleden. Ze moesten nadenken over de volgende twee vragen:

Wat vind jij in deze wedstrijd heel erg goed gaan?

En, wat zie jij voor jezelf als verbeterpunt?

Dit onder het motto ”Het is niet winnen of verliezen maar het is winnen en leren”. Bij de volgende selectietraining zullen we zien wat de visie van onze pupillen is. Maar vooralsnog kunnen we zeggen dat het een goede wedstrijd was, met een goede inzet van eenieder, dat sommigen een traantje hebben weggepinkt (en dat is heel normaal) en dat we veel plezier hebben gehad.