WAALWIJK – Terwijl het landschap witter en witter werd, spoedde een grote groep selectieleden zich naar Waalwijk. Niet om de Efteling te bezoeken maar om deel te nemen aan de 22e Itosu kata competitie. Voor de meeste was dit de eerste serieuze wedstrijd van 2017 en voor een aantal van de selectie-leden was dit zelfs een meetmoment van de KarateBond Nederland (KBN). Iedereen was zich er van bewust dat 100% inzet verwacht werd. Immers de Itosu competitie staat bekend als een moeilijk toernooi met deelnemers van hoog niveau.

Een goed moment om te bekijken hoe onze deelnemers er voor staan ten opzichte van de concurrentie. Ons team bestond vandaag uit Aida Muhic, Bena Mulya, Casper Bruins, Christoper Huang, Daan Heijmans-Visser, Dirkje Passon, Dominique Lalji-Basten, Edwin Wang, Eva Steenhuijsen, Jaume Kelleners, Jelle Hageman, Milan Keij, Myrthe Dekker, Pepijn Bruins, Roy Otten, Sidney Meijer, Stijn Pleumeekers en Thijs Dekker. Het team werd begeleid door de coaches Casper, Fatima, Matty en Tjerk. Sensei Appie kwam na de selectietraining in Eindhoven alsnog persoonlijk een kijkje nemen in Waalwijk. Helaas moesten Farah El Hatri en Julia van Gennip zich terugtrekken uit de competitie.

Met veel zin en goede moed mochten onze jongste pupillen Bena, Thijs, Dominique en Jelle aftrappen op drie verschillende matten. Met opperste concentratie en het wegdenken van de zenuwen wisten deze 4 deelnemers met hun Heian Yondan, Heian Godan en Heian Sandan een prijs te bemachtigen. De wijze waarop ze hun kata’s liepen beloofd wat voor de toekomst.

Vervolgens mochten Roy, Casper, Aida en Dirkje aan de slag. Casper en Roy zaten in een relatief kleine pool waardoor ze jammer genoeg minder kata’s mochten lopen. Maar desondanks hebben de heren goed hun best gedaan en toch wist Roy een derde plaats te pakken. Aida en Dirkje zaten in een zeer grote pool … het andere uiterste. Dit stelde niet alleen de techniek op de proef maar ook hun geduld. Maar ook wachten is onderdeel van de wedstrijd. Helaas mochten beide dames meteen tegen hun sterkste tegenstander waardoor de eerste ronde al meteen als een finale aanvulde. Aida kon zich in de herkansing herpakken en mocht een aantal mooie partijtjes laten zien en wist hiermee een mooie en verdiende 3e plaats te bemachtigen.

Na lang wachten mochten Stijn, Jaume, Christopher, Pepijn, Milan, Myrthe en Eva aan de slag op drie verschillende matten. Het waren moeilijke partijtjes maar toch wist iedereen een goede overtuigende kata te lopen. Helaas kon de inspanning niet altijd verzilverd worden. Een onterecht diskwalificatie zorgde voor onrust op de mat bij coach Fatima en de pupillen Pepijn, Christopher en Milan. Dit werd door de hoofdscheidsrechter (en wat videobeelden) rechtgezet … maar helaas was Christopher de enige die ondanks alle tumult een prijs wist te pakken. Hij wist de 1e plaats te winnen. En in de tussentijd wist Jaume op een andere mat de 3e plek te veroveren.

In de middag mochten Sidney, Bas, Daan en Edwin aantreden om in de KBN-pools te draaien. Gezien de aanwezigheid van de Nederlandse selectie mocht geen laag niveau verwacht worden. Ondanks goed uitgevoerde kata’s was Daan de enige die een prijs mee naar huis mocht nemen.

Terugkijkend op de dag was het wederom een geslaagde dag. Niet alleen werden veel prijzen gescoord op dit moeilijke toernooi maar zijn er ook veel leermomenten aan te wijzen. Een belangrijk leermoment is dat je hoofd leeg maken voordat je de mat oploopt nog best moeilijk is. Je partij verliezen van je grootste rivaal, verliezen door balansverstoring, onterechte diskwalificatie, onterechte scores enzovoort zorgen allemaal voor negatieve emoties. Het is juist van belang om niet te blijven hangen in deze emoties maar je te herpakken en door te gaan…met een leeg hoofd. Ook nu was weer te zien dat negatieve emoties terug te zien waren in de (herkansing) kata met als gevolg (terechte) vlaggen tegen. Desondanks heeft iedereen plezier gehad. En daarmee sluit ik af met het laatste leermoment: plezier en sport gaan hand in hand….wij hebben genoten en kijken uit naar de volgende wedstrijd.