PUDERBACH (DU) – Zaterdagmiddag 21 mei 2022 vertrok een delegatie Elhatri karateka’s vanuit Eindhoven richting de Duitse deelstaat Rijnland-Palts, om op zondag deel te gaan nemen aan de WW-Cup in Puderbach. De herinnering aan corona was eigenlijk al uit ons geheugen verdwenen, maar bij de sporthal van Puderbach stonden ze weer met de stokjes klaar om onze neus en keel uit te schrapen. Gelukkig was iedereen negatief!

Zaterdagavond allemaal vroeg naar bed om zondag fit en energiek klaar te staan voor de openingsceremonie om 8:30 (die uiteindelijk met slechts 10 minuten vertraging begon).

Als eerste was Daan aan de beurt. Na een tweetal sterke kata’s, zoals we van Daan gewend zijn, kon hij eigenlijk moeiteloos door naar de volgende ronde. Daar ging het echter niet helemaal volgens plan. Dat lag niet aan Daan, maar aan het feit dat zijn tegenstanders, zoals bijvoorbeeld een Jesse en een Rick, ook niet de minsten zijn. Er werden hoge punten gescoord*, maar helaas was er deze keer dus geen podiumplek.

*Er werd gebruik gemaakt van het puntensysteem, wat over het algemeen prettiger wordt gevonden dan de vlaggen. In Puderbach schreven de scheidsrechters de punten op een briefje, die daarna door een medewerker werden opgehaald en op een laptop ingevoerd. Dat kwam niet echt professioneel en modern over, maar daarna konden de punten wel weer gecheckt worden op sportdata.org.

Na Daan was Bram aan de beurt. Bram traint nog geen 4 jaar bij Elhatri, maar heeft al op het NK, of eigenlijk, alleen nog maar op het NK, gestaan. Dat wil zeggen, het was pas zijn tweede grote toernooi en het eerste internationale! Maar hij stond zijn mannetje. De inspanning werd deze keer nog niet verzilverd, maar dat is slechts een kwestie van tijd!

Na Bram ging de poule van Shane en Jaume van start. Shane liep een goede kata, maar óf de scheidsrechters hebben zitten slapen, óf de medewerker heeft de punten verkeerd ingevoerd, maar tot ieders verbazing was het puntental niet voldoende om door te gaan. Jaume had wat dat betreft meer geluk. In de finale stond hij echter tegen een sterke Belg die, ondanks een overtuigende Unsu, met de mooie beker er vandoor ging.

Volgende karateka, Yinte. Ook zij liep de kata sterren de hemel, maar helaas kwamen er een aantal tienden van punten te kort om door te kunnen gaan naar de volgende ronde. Het is toch iedere keer een beetje stuivertje wisselen, dus de volgende keer zijn er weer nieuwe kansen!

De voorlaatste deelneemster vanuit Elhatri was Lucía. Lucía trainde haar eerste jaren in Andalusië, Spanje, en de afgelopen drie jaar bij Elhatri. In Andalusië heeft ze ervaring opgedaan met lokale toernooien, maar nu in Puderbach was haar eerste internationale toernooi. Vooraf was ze wat zenuwachtig (dat waren alle karateka’s, maar vooral degenen met al wat ervaring gaven dat natuurlijk niet toe), maar ze had ervan genoten. Om in haar eigen woorden te spreken:

“It has been an amazing and unforgettable experience in Puderbach not only in competition terms but also in personal terms.

I started practicing karate in Spain 7 years ago but this was my first  international karate competition and I would like to thank you all guys. Thanks to my Sensei, my partners and all of you attending the international ww-cup from Sportcentrum Elhatri for your support.

I will be back for next time with more confidence, experience and stronger!

Lucía Madrid”

Als laatste was Nick aan de beurt. Het jongste aanstormend talent bij Elhatri. Met veel energie en gedrevenheid zette hij een mooie kata neer op zijn eerste internationale toernooi. Ook hier was het vooraf wel spannend, maar daar was tijdens de kata niets van terug te zien. Goede punten gescoord, maar het was een grote poule. Het is uitkijken naar het volgende toernooi!

En als allerlaatste was het ook voor coach Sensei Elhatri, de ouders en een broer en een zus natuurlijk een spannende dag. Dank aan de Sensei voor het trainen en coachen van deze talenten! Het gevolg op de tribune heeft goed van zich laten horen door enthousiast te applaudisseren wanneer een Elhatri deelnemer een kata had gelopen in een publiek dat over het algemeen toch vrij stil was.

Dus, al met al, was het een geslaagd weekend waarin de deelnemers een waardevolle ervaring rijker zijn geworden. Het is te hopen dat nu na corona er weer meer wedstrijden gedraaid kunnen worden (en dichterbij), want een wedstrijd blijft toch een inspirerende motivator om goed te trainen!