16e Open West Brabantse Karate Kampioenschappen 2018
Matty Pleumeekers

Roosendaal, 11 mei 2018 – Met de zon al vroeg aan de hemel ging ons selectie-team op pad naar Roosendaal. Iedereen was er vroeg bij om met frisse moed te beginnen aan het toernooi. Het selectieteam bestond vandaag uit Aïda Muhic, Dirkje Passon, Edwin Wang, Eva Steenhuysen, Jaume Kelleners, Jelle Hageman, Momoko Ishuïn, Myrthe Dekker, Shane van Oosterwijk, Sidney Meyer, Stijn Pleumeekers en Thijs Dekker. Daarnaast voegde Didi van den Boom zich toe aan het wedstrijdgezelschap. Dit keer niet voor het onderdeel kumite maar juist voor kata. Het team werd aangemoedigd door onze STE-coaches Anita Dekker, Tjerk Meijer en Matty Pleumeekers.

Momoko en Shane mochten beide als eersten beginnen in respectievelijk de klasse “Gemengd 7-8-9- jaar” en “Jongens 10-11-12 wit/oranje”. Beiden lieten zich van hun beste kant zien. Hun Heian Yondan, Heian Godan en Bassai Dai waren goed genoeg voor de 1e plaats.

De heren Jaume, Jelle, Stijn en Thijs mochten in de klasse “Jongens 10-11-12 > groen” hun kunsten vertonen. Het was duidelijk dat alle vier de heren lieten zien wat ze in de dojo geleerd hebben. Maar het was ook duidelijk dat ze alle vier nog verbeterpuntjes hebben. In deze grote en sterke pool werd elk foutje genadeloos afgestraft…..en zeker wanneer je meteen in het begin tegen de toppers moet.

Niet veel later mochten Didi, Eva en Myrthe zich melden op de mat in de poule “Meisjes 13-14-15 jaar >bruin”. Myrthe mocht meteen het spits afbijten maar kon daardoor niet helemaal in haar ritme komen. Myrthe kreeg helaas net een vlag teveel tegen. En omdat haar toch wel sterke tegenstander in de volgende wedstrijd onverwacht verloor, mocht zij helaas niet meer herkansen. Eva kon de eerste ronde goed doorkomen maar in de 2e ronde was de puf er een beetje uit. Gelukkig mocht zij zich wel revancheren en behaalde de 3e plaats.

Voor de 3e plaats moest Eva het trouwens opnemen tegen Didi. Deze debutant wist 3 leuke rondes te lopen waarbij ze liet zien dat ze haar Heian kata’s technisch goed onder de knie had. Didi’s Kanku Dai was echter niet sterk genoeg waardoor Didi genoegen moest nemen met een 4e plek (waar ze trouwens heel trots op mag zijn).

Tegelijkertijd moesten Aida en Dirkje aan de slag in de klasse “Meisjes 13-14-15 jaar wit/blauw”. Aida was niet helemaal “happy”. Zij was duidelijk tegen zichzelf aan het vechten op de mat. De eeste ronden kwam ze moeizaam door maar in de 3e ronde moest ze haar verlies nemen. Gelukkig kon ze het goedmaken in de herkansing en wist een 3e plaats te halen. Dirkje daarentegen kwam al glunderend de zaal binnen lopen. Volledig in haar “zone” blakerde ze van zelfvertrouwen op de mat en wist de finale te halen. Haar tegenstander was een maatje te groot maar die 2e plaats mag er zijn.

Sidney en Edwin waren de hekkensluiters van de dag in respectievelijk de klasse “Jongens 13-14-15 jaar bruin/zwart” en “Jongens 16-17 jaar”. Sidney ging overtuigend van start met winst in de eerste ronde maar kreeg in de 2e ronde een vlag teveel tegen. Gelukkig wist Sidney zich te herpakken in de herkansing met een mooie Gojushiho Sho waarmee hij een 3e plaats behaalde. Edwin had gemengde gevoelens over zijn poule. Het niveau van de poule was er een van uitersten. De eerste rondes kon Edwin met gemak winnen. In de finale trof Edwin een tegenstander die een aantal maatjes groter was en moest daarom genoegen nemen met een 2e plaats. Graag had Edwin gezien dat hij wat meer gelijkwaardige tegenstand had.

Het waren spannende wedstrijden en iedereen is weer een ervaring rijker. Wij, de coaches, zagen dat een aantal niet helemaal lekker in hun vel zaten. Dit was dan ook terug te zien bij de uitvoering van de kata waarbij soms kracht, overtuiging en inleving miste. Het leek wel of onze deelnemers meer tegen zichzelf aan het vechten waren dan tegen hun denkbeeldige tegenstanders. Het is juist belangrijk dat je positief én met veel zelfvertrouwen de wedstrijd in gaat. Dit begint al ’s morgens bij het opstaan. Sta je op met de gedachte “Aagh, ik zit in een zware poule en mijn tegenstander is super sterk….pff…ik heb er geen zin in” dan sta je al achter.

Denk er aan: “vertrouw in jezelf en wees positief. Er bestaan geen slechte wedstrijden. Alleen wedstrijden waar je wat van kan leren”

Een aantal van onze deelnemers vielen in de prijzen. Maar ook diegene zonder prijs hebben goed werk verricht. Onderstaand een overzicht van onze medaille winnaars:

Deelnemer Poule Resultaat

Aïda Muhic Poule 6 Meisjes 13-14-15 jaar wit/blauw  3e plaats

Dirkje Passon Poule 6 Meisjes 13-14-15 jaar wit/blauw  2e plaats

Edwin Wang Poule 11 Jongens 16-17 jaar  2e plaats

Eva Steenhuysen Poule 7 Meisjes 13-14-15 jaar bruin  3e plaats

Momoko Ishuïn Poule 1 Gemengd 7-8-9 jaar  1e plaats

Shane van Oosterwijk Poule 4 Jongens 10-11-12 jaar Wit/oranje  1e plaats

Sidney Meyer Poule 9 Jongens 13-14-15 jaar bruin/zwart  3e plaats